dimarts, 1 de març del 2016

L'Aranya



Estem parlant d'un dels més emblemàtics edificis de Manresa i concretament encara llueix orgullós dins del Barri de les Escodines.

Un autèntic supervivent de la revolució industrial, aquest edifici ha estat en peus des de 1860 i va rebre el seu nom popular de l'Aranya durant els anys 60-70 del s. XX,  de l'empresa de teixits que va tenir la seva darrera activitat.



Situat a l'entrada de Les Escodines, la seva localització exacta és al carrer de la Cova número 1. Aquest carrer és el mateix que ens duu cap a la Casa dels Exercicis de St. Ignasi i a la Santa Cova.

Inicialment, va rebre el nom de "El Salt" ja que l'impuls energètic que tenia per fer anar la maquinària de la indústria tèxtil venia de la força del salt d'aigua que feia el torrent de Sant Ignasi, avui soterrat a la mateixa via de St. Ignasi, i que és afluent del riu Cardener.




Al 2006 es va produir un enderroc parcial de la fàbrica que va fer que tots els habitants de Les Escodines, i per extensió de Manresa, veiéssim com es perdia part del nostre patrimoni. Semblava que era l'inici del desastre que havia de venir properament. Tot va derivar en una sèrie d'obres que tot i les bones intencions de modernitzar el barri i Manresa, va dur a Les Escodines a un seguit de molèsties i uns resulats que van fer perdre part de l'estètica que tenia per portar una modernitat que no s'avenia gens amb l'esperit del barri. Sí que es va respectar la xemeneia de la fàbrica però per culpa de l'enderroc de part de la fàbrica, la xemeneia va començar a torçar-se. Avui dia sembla que roman dreta tot fent companyia a la tant desitjada passarel·la que uneix Les Escodines amb Manresa centre (m'agradaria posar "Les Escodines amb Manresa"), una passarel·la que ens explica pel seu disseny que tot canvia i que no hi ha res del gust de tothom. Vegeu l'article dedicat a la Passarel·la.



Actualment l'Aranya acull una mesaquita per la població musulmana de Manresa, sent aquesta especialment habitant del Barri de Les Escodines.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada